Min nätmäklare erbjuder mig redan en deklarationstjänst, varför ska jag använda er?

Många mäklare såsom Nordnet och Avanza erbjuder också deklarationstjänster. Ofta kostar dessa dock sällan under 99kr, i många fall mycket mer än så. Vi prissätter våra tjänster så att det ska bli billigare för dig än att gå till din nätmäklare. Dessutom ger vi dig resurser som hjälper dig skapa filer du kan ladda upp direkt på Skatteverkets hemsida så att du slipper knappa in alla transaktioner du har gjort manuellt.

 

Jag har varken Avanza, Nordnet, Nordea eller Degiro, kan jag fortfarande använda er deklarationstjänst?

Just nu har vi support för dessa fyra mäklare med vår Deklarationstjänst. Vi hoppas kunna expandera dessa till fler nätmäklare så fort som möjligt. Har du en annan mäklare som du vill ha hjälp med deklarationen för så får du gärna maila oss på support(at)deklira.se Vi pratar gärna med dig om hur vi kan hjälpa till på bästa möjliga vis.

Hur gör jag deklarationen efter att jag har fått mina filer?

1 ) Gå till Skatteverkets hemsida, eller följ denna direktlänk för att komma direkt till deras inloggning: https://www.skatteverket.se/privat/deklaration.4.2b543913a42158acf800013508.html

2 ) Tryck på ”Inkomstdeklaration 1”

3 ) Välj inloggningstyp (Bank ID, Mobilt BankID, Telia eller AB Svenska Pass)

4 ) Vanligtvis finns det redan information från din arbetsgivare om lön osv. För att komma till delen om kapitalvinst på värdepappershandel ska du navigera till "Bilagor"

5) Tryck på "Importera"

6 ) Tryck på "Bläddra"

7 ) Ladda upp filer BLANKETTER.SRU som du har genererat med hjälp av vår tjänst

 

Vad händer med min fil när jag har laddat upp den på er hemsida?

Vi går igenom din fil och räknar ut din taxerbara kapitalinkomst så att du snabbt kan se hur mycket du förväntas betala i skatt för räkneskapsåret 2017. Under normala omständigheter tar denna process under 48 timmar. När vi har räknat ut ditt taxerbara belopp skickar vi över detta till dig i ett email. I detta email finns också information om hur du ska göra för att få tillgång till transaktionerna du behöver för att deklarera din K4-blankett till skatteverket. Väljer du att betala för denna tjänst får du tillgång till dina filer genom ett mail där vi bifogar all din information.

Måste jag deklarera mina affärer om jag har Investersparkonto (ISK) eller en Kapitalförsäkring (KF)?

Nej, när du har ett ISK eller en KF behöver du inte deklarera de affärerna på samma sätt. Har du dessutom även ett Aktiesparkonto (så kallad ”Depå”) utöver ett ISK eller KF behöver du dock deklarera alla affärer som du genomförde i detta konto.

Vad är en SRU-fil?

SRU är ett sätt att läsa transaktioner, vinster och förluster som Skatteverket har skapat. Genom vårt system genererar vi en sådan fil som gör att du inte behöver knappa in varenda transaktion och räkna ut hur mycket vinst du har gjort på varje aktieraffär under året. Det gör att du enkelt kan ladda upp de filer du får från oss till Skatteverkets hemsida utan att behöva skriva in något manuellt.

Observera att våra SRU-filer aldrig är avsedda för att ge garanti för att informationen i dem är fillständig och korrekt. Du har själv ansvar att se över dessa innan du lämnar över dem till skatteverket. Se mer om detta i Våra Villkor.

För att korrigera SRU-filer kan du öppna dem i till exempel Microsofts "Anteckningar" eller ett annat program som klarar av att läsa textfiler.

Vilken metod använder ni för att räkna ut hur mycket skatt jag ska betala?

Vi följer Skatteverkets direktiv om hur kapitalvinstskatt skall räknas ut. Vill du läsa i detalj om metoden vi använder kan du göra det på skatteverkets hemsida från följande länk:

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2018.1/2712.html#h-Omkostnadsbeloppet

Skatteverket låter dig använda en av två metoder för varje värdepappersförsöljning du gör. Dessa är Genomsnittsmetoden och Schablonmetoden. I de allra flesta fall använder vi oss av vad som kallas för Genomsnittsmetoden. Detta är den metod som generellt genererar minst vinstskatt . Skulle det vara så att en försäljning du har gjort sker med mer än 400% vinst blir det dock mer effektiv att använda dig av Schablonmetoden. I händelse av att en affär du har gjort har mer än 400% vinst applicerar vi denna metod och ser till att du behöver betala mindre skatt.

Vad är en K4-blankett?

K4 är en bilaga som du måste bifoga med din deklaration om du har sålt värdepapper under föregående räkneskapsår. Räkneskapsåret i Sverige börjar den 1:a Januari och slutar den 31:a December. Detta gäller för alla försäljningar som sker i ett Aktiesparkonto (depå). För försäljningar i ett Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkring kräver inte Skatteverket att man redovisar försäljningar.

Vad är en transaktionsfil?

När du handlar med värdepapper så sparas information kring dina transaktioner hos din nätmäklarare. Dessa transaktioner kan laddas ner, vanligtvis till en CSV-fil eller som ett Excelark. För att avända våra verktyg som krävs en transaktionsfil kan du ladda ner från din nätmäklare, spara den på din dator för att sedan ladda upp den till oss här.

För Nordnet

1. Logga in på Nordnet.se
2. Tryck på "Transaktioner och Notor"
3. Välj ett så tidigt startdatum som möjligt. Läs mer om detta i nästa sektion
4. Lämna slutdatumet som det är
5. Tryck på "Uppdatera"
6. Under "Uppdatera" finns det en grön Excel-ikon. Tryck på denna.
7. Beroende på din webbläsare kan du nu få lite olika alternativ. Välj att spara filen någonstans på din dator där du enkelt kan hitta den.


För Avanza

1. Logga in på Avanza.se
2. Gå till Mina Sidor -> Kontoöversikt.
3. Tryck på det Aktiesparkonto du vill göra få transaktioner för.
4. På denna sida finns det en flik som heter "Transaktioner" -> Tryck på denna.
5. Välj ett så tidigt startdatum som möjligt. Läs mer om detta i nästa sektion.*
6. Lämna slutdatumet som det är.
7. Gå till botten av sidan. Till höger finns det en knapp som heter "Exportera Transaktioner till Excel"
8. Beroende på din webbläsare kan du nu få lite olika alternativ. Välj att spara filen någonstans på din dator där du enkelt kan hitta den.

*För att kunna göra bästa möjliga analys för dig rekommenderar vi starkt att du laddar ner alla transaktioner du har gjort hos din mäklare. Detta kan normalt sett göras genom att ställa in startdatumet för nedladdningen till gammalt datum (till exempel, 1:a januari 2000) och slutdatumet som dagens datum. För Deklarationstjänsten: Laddar du inte ner alla transaktioner löper du risk att det fattas data för att räkna ut ditt kapitalvinstbelopp. Fattas det transaktioner måste vi i vissa fall applicera Schablonmetoden istället för Genomsnittsmetoden, vilket kan leda till att du behöver betala mer skatt. Om du vet exakt vilka transaktioner som krävs för att räkna ut din totala skatt kan du självklart ställa in start och slutdatumet till vilka du vill. Är du tveksam är det bäst att ladda upp alla transaktioner som finns på kontot för att vara säker på alla relevanta transaktioner kommer med. 

Inte hittat svaret på din fråga?

Vi kontaktar dig inom 24 timmar

Vi återkommer så snart vi kan!